WEBBPLATSEN HAR FLYTTAT - DETTA ÄR EN ARKIVKOPIA
Besök www.smkdala.se för aktuell information.
 Klubben
 Första sidan
 Om klubben
 Kontaktpersoner
 Mötesdagar
 Medlem & betalning
 Kalender
 Gästbok
 Webmaster
 Policydokument (pdf)
 
 MC-sektionen
 Motocross
 Crosskolan
 Enduro
 Trial
 Crossbanan
 Tävlingar/Resultat
 Anmälan tävling
 Reseräkning
 Länkar MC
 Bildarkiv

 Bil-sektionen
 Presentation
 Radiostyrd Bilsport
 Rally
 Crosskart
 Folkrace
 Länkar Bil
 Anmälan tävling


 Administratör

Vi samverkar med SISU!

Motocross

Motocross är sporten som ger allt ifråga om fart, spänning, adrenalinkickar och den totala kontrollen över sig själv och sin motorcykel. Motocrossen i Sverige växte fram efter andra världskriget och blev snabbt en av de absolut populäraste mc-sporterna. Detta hängde kvar i cirka 20 år, sedan avtog intresset från massmedia och därmed även publiktillströmningen. I början på åttiotalet exploderade 80-kubikscrossen som tävlingsform med flera tusen utövare i åldrarna 12 till 16 år.

Hur blir man crossförare?

Man behöver naturligtvis en motorcykel avsedd för motocross, en hjälm, crossbyxor och crossstövlar samt ett ryggskydd. Därutöver kan man ha ytterligare skydd. Hur får man börja tävla? Man går med i en SVEMO-ansluten klubb och om man är 12 år eller äldre kör man upp för licens. Är man yngre tränar man tålmodigt till den dag då man får börja tävla, för ty idén är inte att bli stjärna över en natt utan ha ett långsiktigt mål.

Vad innebär tävlandet?

Det innebär ansvar men också spänning, äventyr och kontroll över motorcykeln. Man tävlar mot andra likasinnade crossintresserad ungdomar, såväl killar som tjejer. När man är under 15 år är det 80-kubik som gäller, när man är över 15 kan man ta steget upp till en 125:a.

Hur går en tävling till?

Efter att ha träningskört på morgonen och lärt sig banan, blir man kallad till start. Man radar upp sig bakom en startgrind och när den faller börjar heatet. Banorna inleds alltid med en startraka, som går över i en startsväng och den som är först fram väljer spår.